3 x Linklater

Vi anbefaler Amy – den nye dokumentar om Amy Winehouse

britain_amy_winehouse_109557031-copyI sidste uge var jeg på ferie i byernes by, Paris. En totalt skøn ferie med høj sol, varmegrader over de 27 og fantastisk stemning i de smalle gader i Marais, hvor min veninde og jeg var indlogeret på et hotel. Som om det ikke er deprimerende nok, at ens ferie slutter, og man skal tilbage på arbejde, skulle min sidste feriedag (søndag) dog byde på regn og et meget gråt Paris.

Jeg ville ellers have lokket min ikke-cykelsportsinteresserede veninde med på Champs-Élysées for at se afslutningen på Tour de France, men vi besluttede nok meget klogt at tage i biografen i stedet. Valget faldt på den nye dokumentarfilm Amy, der omhandler Amy Winehouses korte karriere og ikke mindst, hvad der førte til hendes tragiske død i en alder af kun 27 år (og indskrev hende i den legendariske Klub 27).

I Amy har filmens instruktør, Asif Kapadia, valgt at kombinere hjemmevideooptagelser af Amy Winehouse lavet gennem årene af hendes manager, ekskærester, venner og familie  med interviews med en række nøglepersoner i sangerindens liv. Det gør filmen meget personlig, og man får et rørende ufiltreret indblik i hendes enorme talent og ekstremt skrøbelige væsen.

Jeg må indrømme, at Amy Winehouse var gået lidt i glemmebogen for mig, men filmen er godt nok en påmindelse om, hvor fantastisk en musiker verden har mistet. Og ikke mindst, hvor skadelig berømmelse (og ikke mindst den britiske paparazzi) kan være for ét psykisk ustabilt menneske, der egentlig bare ønsker at blive elsket. Amy Winehouses far, som spiller en større og ikke ligefrem positiv rolle i filmen, har angiveligt været ude og tage afstand fra filmen -nok fordi det bliver mere end antydet, at han ikke ligefrem har hjulpet sin datter men i stedet presset hende til at optræde, når hun ikke har været i stand til det.

Amy er ikke en opløftende film, og den hjalp ikke ligefrem på mit ferien-er-slut-nedturs-humør. Men det er et smukt og vigtigt portræt af én vor tids største musikere (hitalbummet Back to Black skal i den grad råspilles på mit anlæg de næste par uger). Jeg giver Amy 5 stjerner ud af 6. Filmen har premiere i de danske biografer i dag – skal I se den?

/Stine

2 kommentarer

 • Jeg skal så meget se den! Puha, bare traileren giver mig tårer i øjnene..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine

   Gør det! Jeg fældede også en tåre eller to i løbet af filmen kan jeg afsløre :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

3 x Linklater