Ugens Girl Crush

Nå, hvad er din yndlingsfilm så?

Det kan tælles på hverken én eller ti hænder, hvor mange gange jeg har fået stillet lige dét spørgsmål. Til familiesammenkomster. Af nye bekendtskaber. På dates. ”Nå, du læser Filmvidenskab, hvad er din yndlingsfilm så?”

Jeg forestiller mig, at det svarer til at spørge en medicinstuderende om hvilken enkelt sygdom man helst ville behandle. For evigt. Det kan man da ikke, hva? Selvfølgelig er der nogen film jeg kan lide bedre end andre. Nogen der gang på gang bliver fundet frem fra hylden med film. Og nogen som bare altid vil blive husket. Her er to af dem.

Stegte grønne tomater (1991)

Som tidligere nævnt var Big en af de film jeg så igen og igen som barn. Men en film der også fik sine andel af turene i VHS-maskinen var Jon Avnets komediedrama, Stegte grønne tomater. Da jeg genså traileren blev jeg straks hevet tilbage til de utallige eftermiddage, hvor jeg lå under mine forældres sofabord og var helt revet med af historien om Evelyn Couch (Kathy Bates), der er ulykkelig i sit ægteskab, men som efter mødet med den noget ældre kvinde, Ninny (Jessica Tandy), genvinder troen på at hun kan redde sit forhold.

Åndeløs (1960)

Nu bliver det lidt nørdet, men siden jeg første gang så Jean-Luc Godards debutfilm, Åndeløs, er jeg vendt tilbage til den gang på gang. Handlingen, ja den er noget fragmentarisk, men filmen handler kort fortalt om småslynglen Michel (Jean-Paul Belmondo) og den amerikanske skønhed Patricia (Jean Seberg) og deres ligeså svingende forhold. Og nu kunne jeg snakke stolper op og stolper ned om hvordan Godard med Åndeløs brød med det klassiske filmsprog, og hvordan filmen stilmæssigt er nyskabende og provokerende set i et filmhistorisk perspektiv. Men den snak fortjener sit helt eget indlæg.

2 kommentarer

  • […] Se7en. Sissel lavede for et par uger siden et indlæg om, at man aldrig kan svare på spørgsmålet “Hvad er din yndlingsfilm?” Men det kan […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] Den franske nybølge er en betydningsfuld periode i filmhistorien, hvor instruktører som bl.a. Jean-Luc Godard eksperimenterede og brød med det konventionelle filmsprog. For Godard blev det blandt andet til hans nyskabende debutfilm Åndeløs, som jeg tidligere har nævnt her. […]

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugens Girl Crush